חברות ועסקים קטנים מתמודדים כיום עם קשיים כתוצאה מאירועים ביטחוניים קשים. במציאות הכלכלית והחברתית העכשווית, חברות ועסקים קטנים באזור הדרום ובאזור הצפון, ניצבים בפני מגוון אתגרים ומשברים. כאלה שמעמידים במבחן את יכולתם לשרוד ולצמוח. משברים עסקיים או ניהוליים יכולים להגיע ממקורות שונים, כולל כלכליים, חברתיים, בריאותיים ואף ביטחוניים. במצבי משבר, ניהול נכון ותגובה מהירה יכולים להיות ההבדל בין הצלחה לכישלון.
חברות ועסקים קטנים בזמן מלחמה ומשבר
כאן במאמר נבחן את התחומים בהם חברות ועסקים מתמודדים עם משברים, נציג את סוגי המשברים המרכזיים, נתייחס במיוחד למשברים עסקיים הנובעים מאירועי מלחמה, ונציע תובנות, כללים וטיפים לניהול והתמודדות מוצלחים בתקופות משבר וחירום.
סוגי המשברים המרכזיים
- משברים כלכליים: כמו מיתון, אינפלציה, קריסה של שווקים פיננסיים, ופשיטות רגל.
- משברים חברתיים: כמו מהומות, שביתות, ושינויים חברתיים נרחבים.
- משברים בריאותיים: כמו מגיפות, כמו מגפת הקורונה למשל, משברים תברואתיים, ומחלות מדבקות רחבות היקף.
- משברים סביבתיים: כמו אסונות טבע, שינויים אקלימיים פתאומיים, וזיהום סביבתי חמור.
- משברים ביטחוניים: כמו מלחמות, התקפות טרור, ומהומות פוליטיות.
מהם התחומים שחברות ועסקים מתמודדים איתם במצבי משבר?
חברות ועסקים קטנים מתמודדים עם מגוון תחומים בעת משבר. משברים ניהוליים או תפעוליים מסוגים שונים שיכולים לנבוע בכל סוג של משבר. התחומים המרכזיים הזקוקים לפתרון ולטיפול בכל סוג של משבר הם:
- ניהול פיננסי: קשיים בתזרים מזומנים, ירידה בהכנסות, עלייה בהוצאות בלתי צפויות.
- שימור לקוחות: אובדן לקוחות, ירידה בביקוש למוצרים או שירותים, תחרות גוברת.
- שרשרת אספקה: בעיות באספקת חומרי גלם, עלויות משלוח גבוהות, עיכובים בזמני אספקה.
- כוח אדם: נטישת עובדים ומנהלים למתחרים. פיטורים, חוסר במיומנויות חיוניות, מוטיבציה ירודה של העובדים.
- טכנולוגיה ואבטחת מידע: מענה ופתרונות למתקפות סייבר לצורך בהשקעות בטכנולוגיות חדשות, או תחזוקה ועדכונים שוטפים.
- תדמית ומוניטין: פגיעה במוניטין החברה, תקשורת עם הציבור והלקוחות במצבי משבר מחייבת בניית תוכנית פעולה למניעת המשך הפגיעה התדמיתית.
- רגולציה ומשפט: התמודדות נכונה עם שינויי חקיקה ותקנות, התמודדות עם דרישות רגולטוריות חדשות.
משברים עסקיים כתוצאה מאירועי מלחמה
היינו רוצים להרחיב הנושא בגלל האירועים שבעלי חברות ועסקים בדרום ובצפון חווים עקב אירועי ה- 7 לאוקטובר. מלחמות או תקופות של אי יציבות ביטחונית המלווה עם ירי ופעולות איבה למשך חודשים ארוכים מביאים לפגיעה קשה בתחומים הבאים אצל כל בעולם העסקי, בעולם התעשייה והשירותים. בין היתר ניתן לקבוע את הנזקים בתחומים הבאים:
- נזק לתשתיות – פגיעה במבנים, ציוד ומערכות קריטיות.
- אובדן כוח אדם – פציעות, או מוות. גיוס עובדים ומנהלים לתקופות מילואים ארוכות. עובדים ומנהלים שמפחדים להמשיך ולהיות באזורי סיכון.
- קשיי תפעול – קשיים בתפקוד יומיומי עקב הגבלות תנועה, מחסור בחומרי גלם, תקשורת ופעמים הרס תשתיות חשמל מים.
- בעיות נזילות ומימון – קשיים בהשגת אשראי ומימון, אי-ודאות כלכלית שמפחיתה השקעות. איטיות במתן פתרונות ועזרה ברמת המדינה. במצבים רבים, עסקים פושטים רגל ונעלמים כתוצאה מהמצב המלחמתי המתמשך.
- שיבושים בשרשרת אספקה – קושי בהשגת חומרי גלם ובאספקת מוצרים ללקוחות.
תובנות, כללים וטיפים להתמודדות ניהולית ועסקית לתקופות משבר וחירום
- הערכות וצפי של סוגי משברים ותכנון מראש של תוכניות פעולה ותגובה: הכנת תוכנית מגירה לתקופות משבר, הכוללת חלופות לפעילות עסקית, ניהול סיכונים ודרכי תגובה מהירה.
- ניהול תזרים מזומנים חכם ומיטבי לעת משבר: המשפט שאומר לכולנו עד כמה חכם ונכון לשים כסף פנוי בצד לתקופות משבר וחירום. דאג לשמור על רזרבות פיננסיות זמינות. היה יעיל. תקטין הוצאות מיותרות ובצע מעקב צמוד אחרי התזרים.
- תקשורת פתוחה ויעילה: המפתח להצלחת ההישרדות בתקופות משבר ואי יציבות מחייבת הנהלות ומנכ"לים לשמור על תקשורת פתוחה ואמינה עם עובדים. עם לקוחות, ספקים וגורמים רלוונטיים נוספים.
- גמישות ניהולית ועסקית הכוללת נכונות לשינויים: "לא החזקים שורדים" זה נכון גם בעולם העסקי! השורדים משברים הם חברות ועסקים המנוהלים על ידי אלה שיש להם היכולת להסתגל לשינויים במהירות ולהתאים את הפעילות העסקית למציאות החדשה.
- תשקלו דווקא לצמוח בזמן המשבר. בצעו מיזוגים ורכישות ותשקיעו באימוץ טכנולוגיות עדכניות: כל משבר הוא הזדמנות לצמיחה. חברות שיש להם יכולות פיננסיות והון זמין יכולות למצוא הזדמנויות חדשות לגידול וצמיחה באמצעות רכישת מתחרים, כניסה לשווקים חדשים. המיומנות שבהם מאמצות שימוש בכלים טכנולוגיים לשיפור יעילות, אבטחת מידע וניהול מרחוק.
- שיפור ברמת השירות ללקוחות. השקעת משאבים שימור לקוחות ומניעת נטישה למתחרים: פיתוח קשרים חזקים עם לקוחות. בניית מערכות יחסים ארוכות טווח. התאמת מוצרים ושירותים לצרכים המשתנים, ושיפור שירות הלקוחות.
- אמצו בניית צוות ניהול משברים אפקטיבי: תקימו צוות ייעודי לניהול משברים, יכולת לקבל החלטות במהירות ותגובה מידית לאירועים.
סיכום והמלצות
חברות ועסקים קטנים מתמודדים עם אתגרים רבים במצבי משבר, המחייבים ניהול זהיר ותגובה מהירה. באמצעות תכנון מוקדם, ניהול פיננסי קפדני, תקשורת יעילה וגמישות תפעולית, ניתן לצמצם את הפגיעה ולהבטיח את המשך קיומו של העסק. על ידי השקעה בטכנולוגיה ושימור לקוחות, ניתן גם לנצל את המשבר כהזדמנות לשיפור וצמיחה עתידית. כללים אלו יכולים לסייע לעסקים להתמודד עם המשברים השונים ולשמור על יציבותם לאורך זמן. מנהלים, בעלי חברות ועסקים המבקשים לקבל מידע מקצועי נוסף? לקבל אימון עסקי ומנטורינג בפורמט 1:1 מוזמנים להיכנס לכאן: https://take-5.co.il/ ולהזמין מפגש אימון עסקי ולמידה ב- 70% הנחה.