תקנון ותנאי שימוש מסודרים בעולם הדיגיטלי

כבעלי עסקים ומנהלים, אתם וודאי מנהלים גם אתר אינטרנט. בין אם מדובר באתר מכירות, אתר ייעוץ ארגוני או עסקי, פלטפורמה חברתית או אתר תדמית. דעו כי לניהול ולבעלות באתר יש משמעויות משפטיות, ולבעלי האתר יש אחריות על המתרחש באתר. במאמר זה ארחיב על חשיבות עריכת תקנון ותנאי שימוש מסודרים ותקפים. כאלו שיגנו על הפעילות באתר וכן על בעל האתר עצמו.

הכירו את הצרכים לפרסום תקנון ותנאי שימוש מסודרים בעולם הדיגיטלי

ברקע, נציין שכיום האתר הוא 'חלון הראווה' העסק. הפנים של העסק הם אתר האינטרנט שלו, וזאת לצד עמודים ודפים ברשתות החברתיות. פעמים רבות, המפגש הראשון, ואף היחיד של לקוח עם בית עסק הוא דרך אתר האינטרנט. התקנון ותנאי השימוש, מהווים את החוזה המחייב שבין בעל האתר לבין המשתמש באתר, שהוא לפעמים גם קליינט שרוכש מוצרים או שירותים.

ההמלצה – תיעזרו בעורכי דין מומחים

לכן, חשוב להיות מודעים לחובות המשפטיות, לכללים ולהנחיות שכרוכים בהפעלת האתרים. כעורך דין לדיני אינטרנט, שעורך מדי יום מסמכים משפטיים לאתרים שונים, אני יכול להעיד שאין להמעיט בחשיבות של תקנון לפעילות העסקית.

איזה סוגי אתרים צריכים תקנון אתר:

  1. אתרים שמוכרים מוצרים או שירותים. חוק הגנת הצרכן קובע הוראות וכללים ספציפיים כאשר יש מכירות באתר אינטרנט. ( בשפה המשפטית עסקה מסוג זה נקראת "עסקה מרחוק"). בין היתר יש חובות גילוי מצד בעל העסק, חובות ביחס לביטולים והחזרים ועוד. לא רק זאת, אלא שחברות הסליקה דורשות מבעל האתר שיציג בפניהן את תקנון המכירות.

תובנה חשובה וחומר למחשבה: כבעלי עסק אתם צריכים להבין – התקנון הוא החוזה ביניכם לבין הרוכשים, ובמקרה של סכסוך (ויש כאלו) בית המשפט יתייחס בכובד ראש לנאמר בתקנון. לכן באתרי מכירות יש לפרסם תקנון מכירות מפורט שמתייחס לתנאי העסקה, ביטול, החזרים, אספקה ועוד.

  1. אתרים עם תוכן מקצועי של יועצים מומחים – אתרים רבים כוללים תוכן טיפים, מאמרים ועוד. למשל אתרים של יועצי משכנתא, מטפלי גוף ונפש, יועצים עסקיים, יועצים ארגוניים, עורכי דין, רואי חשבון, תזונאים, מאמני כושר ועוד.

תובנה חשובה וחומר למחשבה: כאשר האתר כולל תוכן ייעוצי, חשוב מאד לכלול סעיפי הגבלה ושחרור מאחריות. זאת מהטעם שאנחנו מודעים לכך שתוכן עלול להיות לא עדכני, לפעמים נופלות בו טעויות בתום לב, ואיננו מעוניינים בכך שאנשים יסתמכו על התוכן ויפעלון, מבלי שקיבלו ייעוץ נקודתי ופרטני. לכן אנו כוללים באתרים מסוג זה סעיפים שמבהירים את גבולות החבות של באתר האתר, וכן מבהירים שאין להסתמך על האמור מבלי לקבל יעוץ אישי.

  1. אתרים שיש בהם תוכן גולשים (User Generated Content) – כאשר אנחנו מאפשרים לגולשים להעלות תוכן לאתר, אנו לוקחים סיכון לכך שהם עלולים לפרסם תוכן שמפר זכויות יוצרים, תוכן שגורם ללשון הרע, הסתה, או פגיעה בפרטיות. לכן באתרים כאלו, יש לכלול הוראות ברורות ומפורשות שקובעות איזה תוכן מותר להעלות ואיזה תוכן אסור. לא רק זאת אלא שיש לפרסם כתובת שאליה ניתן לשלוח הודעות לגבי הפרות, וכמובן שיש להפעיל מנגנון בקרה ופיקוח.
  2. אתרים שנעשה בהם שימוש במערכות AI – תחום הבינה המלאכותית היוצרת, הוא חדש ומתפתח. אולם אנו כבר יודעים לומר שלשימוש במערכות AI יש השלכות שונות, ולכן רצוי להתייחס לכך בתקנון. למשל הוראות לעניין הסתמכות על תשובות מ'בוט' AI, הוראות לעניין פגיעה בפרטיות ושמירה על סודיות. בפועל, יידרש לבחון מה אופי הפעילות של מערכת הבינה המלאכותית באתר, ועל פי כך להתייחס לכך בתקנון ובתנאי השימוש.

אלו הן 4 דוגמאות לאתרים שבהם חייבים (לדעתי המקצועית) לכלול תקנון ותנאי שימוש. כמובן שישנם מקרים נוספים, אבל במסגרת מאמר זה לא ניתן להתייחס לכל המקרים באשר הם.

הערה חשובה – הימנעו מהעתקת תקנונים מאתרים אחרים

לא פעם אני נתקל בבעלי עסקים שמעתיקים תקנון מרחבי האינטרנט ומטמיעים אותו באתר שלהם. לתופעה זו יש שני חסרונות עיקריים שאוכל להצביע עליהם:

  1. תקנון הוא חוזה שנערך עבור עסק ספציפי. כאשר מעתיקים תקנון, לא מאפיינים את צרכי העסק והאתר ולכן לא מתייחסים ברצינות לחובות החוקיות שמוטלות על העסק, כמו גם לצרכים העסקיים. כך למשל, תנאי ביטול עסקה של קורס דיגיטלי, אינם דומים לתנאי ביטול של רכישת ביגוד. המשמעות של תקנון לא מדויק עשויה להיות חשיפה לתובענות ייצוגיות או נזיקיות.
  2. תקנון הוא מסמך מוגן בזכויות יוצרים – העתקה של תקנון היא למעשה הפרה של חוק זכות יוצרים התשס"ח 2007, שעלולה להוביל לתביעה ללא הוכחת נזק בסך 100,000 ₪.

חשיבה מקדימה וייעוץ מקצועי מונעים טעויות

בין אם אתם בתהליך של בניית אתר, או מעוניינים לשפר ולפתח אתר הקיים, אתם מוזמנים לפנות לקבלת ייעוץ משפטי. כעורך דין לדיני אינטרנט, אוכל ללוות אתכם ולערוך עבורכם מסמכים שיגנו על העסק ושיאפשרו לכם לישון בשקט בידיעה שהאתר פועל לפי דין.

מוטי כהן, עו"ד לדיני אינטרנט

המאמר נועד לצרכי סקירה והסברה ואין לראות בו יעוץ משפטי.

אם מצאתם שגיאה או אי-דיוק, צרו איתנו קשר לתיקון. המערכת אינה אחראית לטעויות בתוכן
תמונה של מערכת האתר
מערכת האתר
NIHUL4U מביאים לכם תכנים איכותיים ועדכניים בנושאים חמים מהעולם הדיגיטלי, הטכנולוגי, הפיננסי והשיווקי. עם מחויבות למצוינות ואמינות, אנו כאן כדי לשמור אתכם מעודכנים ומחוברים.
תוכן כתבה
עוד כתבות שיכולות לעניין אותך